VSL

Het nationaal metrologisch instituut van Nederland, VSL, maakt meetresultaten van bedrijven, laboratoria en instellingen over de hele wereld direct herleidbaar naar internationale standaarden. Een cruciale factor voor alle technologische ontwikkelingen.

0,000 000 001 meter

Zonder nauwkeurige metingen is innovatie onmogelijk. Dankzij de uiterst nauwkeurige metingen van VSL zijn hightech-bedrijven in staat te innoveren. Zonder metingen zouden de chip en batterij in de smartphone nooit genoeg power hebben om de berekeningen te maken die nu in no-time zorgen voor een antwoord op je vraag. Voor de ontwikkeling van het smart-grid, waarbij energie wordt geleverd door vele bronnen, zijn real-time en uiterst nauwkeurige metingen in het energienet essentieel om stroomuitval te voorkomen.

Internationale samenwerking

Met wetenschappelijke precisie ontwikkelt VSL de nationale meetstandaarden van Nederland. Met deze SI-eenheden, zoals dé seconde en dé meetstandaard voor druk, levert VSL een essentiële schakel voor ontwikkelingen in de industrie. Door internationale samenwerking met onderzoekscentra, universiteiten en eindgebruikers draagt VSL bij aan de realisatie van innovatieve technieken, variërend van medische toepassingen tot biobrandstoffen.

Metrologie in de samenleving

De hoogwaardige referentiematerialen van VSL zorgen voor optimale kwaliteitscontrole voor onder andere chemische processen, het meten van emissiewaarden en de juiste dikte van verf. Maar ook voor de ademanalyse-apparatuur voor alcoholcontroles van de politie wordt voor nauwkeurige metingen gebruik gemaakt van door VSL geleverde gasreferenties.

Verbeterde radiotherapie

Voor de behandeling van kanker wordt ioniserende straling bewust ingezet om kwaadaardige cellen (tumoren) onschadelijk te maken. De hoeveelheid straling die wordt afgegeven en de precieze locatie waar de straling wordt afgegeven zijn twee essentiële factoren voor het slagen van een behandeling. VSL ontwerpt en ontwikkelt de methodes die deze zeer precieze metingen mogelijk maken.

Impact: Hét nationaal metrologisch instituut (NMI) van Nederland


In bedrijf sinds: 1989

Bezoek de website

Progress in Kernparticipatie

Bekijk alle