Proqares

ProQares test materialen, zoals kleding en adembescherming, die beschermen tegen chemische gevaren. Hierdoor kunnen onder andere militairen en personeel in de (petro)chemische en farmaceutische industrie veilig werken.

Beschermd aan het werk

In haar geavanceerde laboratoria test ProQares de beschermende eigenschappen van kleding en adembescherming tegen aanvallen met chemische wapens. Ze doen dit met de (giftige) chemische stoffen uit de praktijk, maar ook de effecten van blootstelling aan hitte of vlammen en de effectiviteit van ontsmetting worden in de tests geëvalueerd.

Smartman-test

ProQares is het eerste niet-Amerikaanse laboratorium dat de Smartman-test kan uitvoeren; een veel geëiste testprocedure voor gasmaskers. Een anatomisch gevormd dummyhoofd simuleert de ademhaling. Via de sensoren bij de ogen, neus en mond wordt nagegaan of een masker goede bescherming biedt tegen mosterdgas en sarin.

Medische toepassingen

Chemische middelen kunnen bij een terreuraanval mensen doden, maar andere chemische middelen kunnen juist levensreddend werken. Zo worden in de kankerbestrijding celdodende middelen – cytostatica – ingezet om de versnelde celdeling te stoppen. De artsen worden hiertegen beschermd met speciale handschoenen. ProQares test onder meer of medische handschoenen de cytostatica niet doorlaten.

Impact: Enige commerciële partij in Europa in dit domein.

Medewerkers: 15
In bedrijf sinds: 08-07-2010

Bezoek website

Progress in Kernparticipatie

Bekijk alle